CV Wzory

DropDown

Hotelarstwo i gastronomia

StarStarStarStarStar

Hotelarstwo i gastronomia

CV w hotelarstwie i gastronomi. Barbara chce zmienić stanowisko kierownicze, ze zmiany nocnej na podobne stanowisko w restauracji i hotelu. Jest to sprytnie ułożone CV, które szybko uświadamia pracodawcy, jego mocne cechy.

Stwórz CV w tej branży

"Ludzka gościnność jest w sercu i duszy. Od najmłodszych lat wiedziałam, że chce pracować w branży HoReCa. W restauracji moich rodziców, czułam się jak ryba w wodzie, co można było zaobserwować w satysfakcji klientów w roku 2018. Jestem nastawiona społecznie na przyjazne relacje z gośćmi. Jednocześnie mogę też promieniować autorytetem, gdy wymaga tego sytuacja. Po tym, jak przez pewien czas zajmowałam kierownicze stanowisko w samym sercu Londynu, teraz wierzę, że nadszedł czas, aby przejść na podobne ale wyższe stanowisko w tej branży."

Barbara Kowalska - Asystent cateringu/Personel gastronomii

Przykładowe CV w hotelarstwie i gasrtonomii

Spis treści

W ten sposób tworzysz idealne CV dla asystenta cateringu/Personel gastronomii. Przykłady i wskazówki.

Chcesz pracować w branży hotelarskiej i jesteś już gotowy na kolejny krok w swojej karierze? W tym fachu, przygotowanie dobrego CV jest pierwszym krokiem. Ogólnie rzecz biorąc, pracodawca bardzo mało uwagi poświęca na sprawdzenie CV, mniej więcej 10 sekund. Jeśli wierzysz, iż nadajesz się na to stanowisko, to potrzebujesz efektywnego CV. Ale jak dokładnie opracować dobre CV dla cateringowca? Jakich umiejętności, cech i doświadczenia poszukuje pracodawca w tej dziedzinie? W tym artykule odpowiadamy na te pytania, abyś mógł aplikować CV, które da Ci pracę.

HoReCa to hotelarstwo i gastronomia. Oznacza to, że możesz pracować w hotelu, restauracji, kawiarni, airbnb i pubie. Od kucharza w restauracji, po barmana w kawiarni czy recepcjonisty w hotelu wymagane są różne umiejętności i doświadczenie. Jednak istnieją również podobieństwa w obrębie sektora; na przykład gość jest zawsze w centrum, a doświadczenie i prezentacja odgrywają ważną rolę. Oczywiście dotyczy to również dobrego CV dla cateringowca, dostarczyć schludny, zachęcający dokument. Twoje CV powinno natychmiast wyjaśniać, dlaczego nadajesz się na stanowisko, o które się ubiegasz. Zapoznaj się również z naszymi wzorami CV, aby uzyskać więcej inspiracji.

Rozpocznij pracę w swoim CV, już teraz!

Stwórz CV

Co powinno znaleźć się w Twoim CV w branży HoReCa?

Oczywiście elementy i układ CV mogą się różnić w zależności od podania o pracę i, oczywiście od osoby. Ważne jest, aby informacje, które są najistotniejsze, umieszczać w CV tak, aby były widoczne dla osoby rekrutującej.

  • Dane osobowe. Z Twoim imieniem i nazwiskiem, numerem telefonu i adresem e-mail.

  • Podsumowanie. Z krótkim opisem siebie; Twoich cech, umiejętności pokazujące mocne strony i ambicje.

  • Doświadczenie zawodowe. Jakie stanowiska zajmowałeś wcześniej i jakie umiejętności rozwinąłeś, które pomogą Ci w wykonywaniu stanowiska, o które się ubiegasz.

  • Wykształcenie. Zacznij od najbardziej odpowiedniego wykształcenia i wszelkich specjalizacji, a następnie ukończenia szkoły średniej.

  • Szkolenia lub kursy. Wszystko przydatne na wybranym stanowisku.

  • Odpowiednie kompetencje, takie jak dobra znajomość kilku języków obcych lub szybka umiejętność liczenia.

  • Hobby lub zainteresowania pasujące do wykonywanej pracy.

Co napisać w swoim profilu?

Profil osobisty jest ważną częścią CV. Jest to krótki akapit wprowadzający, który często jest czytany jako pierwszy. Jest to zatem idealny moment, w którym możesz przekonać pracodawców. W swoim profilu opisz, kim jesteś, jaka jest Twoja pasja, jakie są Twoje ambicje i dlaczego nadajesz się na to stanowisko.

Jak zaprezentować Twoje najlepsze doświadczenie pracy?

Jeśli masz już doświadczenie w branży HoReCa, to wtedy przenosisz tę bardzo wartościową informację na początek swojego CV. Oprócz tego, chcesz wpisać nazwę firmy, stanowisko i w jakim okresie odbywało się zatrudnienie. Ważne jest, aby wskazać obowiązki i osiągnięcia. Dodaj do tego, czego się nauczyłeś. Jeśli w tym samym czasie miałeś kilka tymczasowych prac, możesz wymienić je tak, aby pokazywało to dobry samorozwoju w zawodzie.

Przykładowe CV dla branży w hotelarstwie i gastronomii

Przykładowe CV dla Manager ds. cateringu

Pobierz ten szablon CV

Jakie kompetencje oraz umiejętności są potrzebne w hotelarstwie i gastronomii?

Hotelarstwo ma kluczowe znaczenie w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Klient powinien dobrze się bawić i czuć się mile widziany, gdyż dopiero wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że klient wróci i poleci restaurację innym. Ponadto, kupujący, który doświadcza gościnności jest bardziej chętny do wydania większych pieniędzy. Pracodawca będzie zwracać szczeglnie na satysfakcję swoich gości i sprawdzi, czy posiadasz określone umiejętności i kompetencję.

Poniżej wymieniamy listę umiejętności, które są ważne w tej branży;

  • Nastawienie na klienta; w branży, w której gościnność ma kluczowe znaczenie, jest to jedna z najważniejszych umiejętności. Musisz sprawić, by gość czuł się komfortowo. Wymagane jest od obsługi, aby uprzejmie odnosiła się do gościa, przy tym używając rozważnych manier. Czy umiesz postawić się w sytuacji gościa? Empatia, jest wręcz konieczna, gdyż uczy ona umiejętności zwracana się do klienta, zwłaszcza jeśli ma on skargę.

  • Odporność na stres; Kto spędził chociaż tydzień w gastronomii, wie, że w tym fachu ludzie stoją zazwyczaj w miejscy. Ale i też są chwile, kiedy praca wydaje się nie mieć końca, a innym razem, nie ma nic do zrobienia. Czy umiesz sobie poradzić w sytuacjach ekstremalnego tłumu? Czy pomimo trudu, umiesz wciąż utrzymać wysoki standard jakości? Czy udaje Ci się być profesjonalny i przyjazny dla gości?

  • Współpraca; w branży gastronomicznej nie ponosisz wyłącznej odpowiedzialności za efekt końcowy. Na przykład; możesz ugotować fantastyczne danie, ale jeśli nie zostanie ono podane gościowi na czas, będzie zimne. Współpraca jest zatem istotną częścią Twojej codziennej pracy i determinuje końcowe rezultaty.

  • Dokładność; zwłaszcza w gastronomii z wyższej pułki „diabeł tkwi w szczegółach”. Goście płacą dużo pieniędzy i mają bardzo wysoki standard jakości. Dlatego dbałość o szczegóły jest ważna, gdyż tylko wtedy mogą wyjść zadowoleni i powiedzieć innym, o swoich doświadczeniach z tym miejscem.

Umiejętności są często bardzo różne w zależności od roli. Na przykład; Recepcjonista z wiedzą systemów rezerwacyjnych. Z kolei od kucharza pracodawca oczekuje umiejętności w zakresie zarządzania zapasami i nadzorowania zamówień. Spróbuj wyjaśnić i określić takie umiejętności, aby udowodnić, że rozumiesz ich znaczenie.

Wybierz jeden z ponad 12 różnych szablonów

Stwórz CV

Które specjalistyczne dyplomy & kursy są wymagane do branży w hotelarstwie i gastronomii?

Istnieją różne kursy na poziomie zawodowym, średnim i wyższym, które przygotują Cię do pracy w branży HoReCa. Zwłaszcza jeśli chcesz zrobić karierę i zostać np. cateringowcem, kierownikiem dyrektorem czy szefem kuchni. Istnieje wiele kursów, o których możesz wspomnieć, te wzbogacą Twoje CV. Oto kilka przykładów.

Wewnętrzny zespół reagowania w sytuacjach kryzysowych

Placówka gastronomiczna jest prawnie zobowiązana do posiadania przez cały czas dostępnego pracownika, który ukończył wewnętrzny kurs reagowania kryzysowego BHV. Dzięki temu zyskasz przewagę dla potencjalnego pracodawcy, jeśli masz już tak zwany podstawowy dyplom BHV.

Dyplom SVH w zakresie higieny społecznej

Jeżeli posiadasz ten dyplom, wtedy masz gwarancje i zyskujesz punkty u pracodawcy. Wykazujesz w ten sposób, że masz wystarczającą wiedzę w zakresie ustawy o licencjach i gastronomii oraz higieny społecznej. Jeśli aplikujesz na stanowiska menedżera lub chcesz zostać niezależnym przedsiębiorcą gastronomicznym, ważne jest, aby uzyskać ten dyplom.

Certyfikat Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności HACCP

Firmy cateringowe serwujące dania i napoje są zobowiązane do pracy zgodnie z kodeksem higieny, a tym samym do przestrzegania prawnych wymagań bezpieczeństwa żywności (wymagania HACCP). Tym certyfikatem potwierdzasz, że znasz te przepisy.

AllergyCertified

Firmy hotelarskie są teraz zobowiązane do przekazywania gościom informacji o alergenach, takich jak gluten, jajka, mleko i orzeszki ziemne, które są wykorzystywane do przygotowania potraw. Po uzyskaniu tego certyfikatu wiesz dokładnie, jakie 14 alergenów należy wymienić i o co zapytać gości w związku z możliwymi alergiami pokarmowymi i nietolerancjami pokarmowymi.

Zdobądź wymarzoną pracę z CVMaker

Szybko i łatwo stwórz profesjonalne CV. Pobierz je w ciągu 10 minut, kiedy i gdzie chcesz!

AddSmallStwórz swoje CV
CheckCircle

Zwiększ swoje szanse na znalezienie pracy z dobrym CV.